Бранят водно дружество от принудително ликвидиране

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Общински съветници приеха декларация срещу проектозакон за ВиК, който предвижда задължително преминаване към областните водни асоциации. Местните парламентаристи се противопоставят на принудителното ликвидиране на общинското дружество в Сапарева баня и присъединяване към консолидирания оператор "Кюстендилска вода".

Категорично оспорват разпоредбите, които са свързани със задължителното предоставяне на общинските съоръжения на местното ВиК в активите на монополното дружество в Кюстендил. Съветниците от Сапарева баня считат, че с тази проекторазпоредба се нарушават действащото европейско и национално законодателство и основни демократични принципи. Те считат, че този проект на закон за ВиК в този му вид не трябва да бъде внасян в Народното събрание.

"Ще се борим за съхраняване на самостоятелно обособена територия и дружеството оператор за доброто на цялата община, за опазването на нашето местно богатство и чистата планинска вода. Макар и малко дружество, ВиК – Паничище изпълнява същите задачи, както всички останали. Близкият контакт с потребителите, повечето от които познаваме лично, както и непрекъснатият контрол на общинското ръководство спомагат за бърза реакция при възникването на проблеми. Дружеството отговаря на всички изисквания за оператор по сега действащия закон, регистрирано е като дружество, предоставящо ВиК услуга, има учредена обособена територия, има изготвен самостоятелен регионален и генерален план, има одобрен бизнес план, има сключен концесионен договор за ВиК оператор за община Сапарева баня. Учредяването на асоциация по ВиК възникна като изискване на Световната банка за отпускане на средства за развитие на водния сектор. Практиката показва, че обикновено средствата отиват за областните центрове, а малките общини не получават почти нищо, откъдето произтича и тяхното недоволство, а цената е една за цялата асоциация", сочат в публичната декларация.

"От отчетите на ВиК „Кюстендилска вода“ ясно се вижда, че до момента дружеството е с няколко милиона загуби и на практика малките и бедни общини съфинансират проектите на областните центрове чрез високите цени“, казват още от ОбС. Те депозират исканията се пред МС, Народното събрание и МРРБ. Търсят и съдействието на народните избраници от областта.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано