Броят врабчетата днес

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Доброволци от Българското дружество за защита на птиците броят врабчетата днес.

Преброяването се извършва след регистрация в сайта на кампанията vrabcheta.bg. Това е платформата, на която се събират данните – посочва се броят на преброените врабчета. През тази година събитието ще е между 9.00 и 12.00 часа.

Преброителите разполагат с 10 минути и след това въвеждат данните на сайта. Много важен момент от преброяването е въвеждането и на нулеви резултати, ако на избраната локация за периода на броене от 10 минути не бъдат наблюдавани врабчета, трябва да бъде въведена цифрата "0" за съответния вид врабчетаПреброяват за пръви път врабчетата у нас.

Инициативата "Ние броим врабчетатата" е на Българското дружество за защита на птиците стартира през 2017 година. Мисията е да се оцени състоянието на трите най-често срещани вида врабчета - домашно, полско и испанско. Преброяването се извършва в населените места в цялата страна.

На vrabcheta.bg се съдържа подробна информация със снимки на видовете врабчета. Резултатите от проучване на БДЗП сочат, че за последните 10 години популацията на домашното врабче е намаляла с над 30 процента.

"Врабчетата, като градски птици, могат да бъдат показател за това какво се случва със средата, в която ние живеем. Презастрояване, замърсяване на въздуха, липса на достатъчно зелени площи - това са само част от причините, поради които популацията на градските птици намалява", коментират от БДЗП.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано