Бъдни вечер е, очакваме Рождеството

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Бъдни вечер се нарича още Малка Коледа.

Празникът е посветен на дома, огнището и семейството.

Характерното за трапезата на Бъдни вечер, която събира цялата фамилия, е подготовката на обредния хляб и на нечетния брой ястия.

На Бъдни вечер на трапезата трябва да има 7, 9 или 11 ястия. Това са три от свещените числа на древноюдейската Кабала. Гозбите са постни. Задължително се приготвят сарми, пълнени чушки и компот от сушени плодове.

Прави се питка с паричка, а също и баница с късмети.

Преди да започне вечерята на Бъдни вечер, най-старият мъж в дома прекадява трапезата. Прекадяват се и всички помещения в къщата.

Около трапезата сядат всички членове на семейството. Всички се хранят едновременно. Никой не бива да напуска трапезата по-рано от другите. Ако това се наложи, хората трябва да ходят приведени, за да не се пречупят житата.

Питката с паричката се разчупва от най – възрастния мъж в семейството.

Първото парче се дава за Света Богородица, за семейството и след това хлябът се раздава от най – възрастните към най – малките. Всички трябва да опитат от ястията.

След това се чака раждането на Божия син. На сутринта се ходи на църква.

Имен ден празнуват Евгени, Евгения, Женя, Гена.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано