Честита Коледа, догодина до амина!

Сподели във Facebook

Коледа е, празнуваме рождението на Божия син Исус Христос. Преди повече от 2000 години в град Витлеем, в мига на рождеството, в небето пламнала чудна светлина, явил се ангел, който съобщил на намиращите се наблизо пастири, че на света е дошъл Спасителят. Витлеемските пастири били първите хора, които се поклонили на Бога-син. Българите празнуват Коледа три дни. Празникът е продължение на Бъдни вечер - последния ден от великите пости.

Рождество Христово започва с обичая Коледуване. В него участват само мъже - ергени, годеници и по-млади, скоро женени мъже, които се наричат коледари, коладници, коледаре, коледници. Обикалят домовете, пеят специални коледни песни с пожелания за здраве, щастие в семейството и богата реколта, а стопаните ги даряват с коледарски краваи, пари и различни храни.

 

Коледарите се събират отново на 26 декември, за да разпределят краваите помежду си. Всеки взема кравая на своята любима. Ако някоя мома е харесвана от повече ергени, нейният кравай се разиграва на търг. Вярва се, че на Коледа небето се отваря и всичко в един миг светва. Това обаче могат да видят само праведниците. На Коледа човек може да си пожелае каквото поиска, желанията се сбъдват.

 
 
 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано