Четвърта степен на лавинна опасност

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Новата снежна покривка в Пирин е над 30 сантиметра. Има навевки по откритите високи части на планината. Задействана е системата за превантивен лавинен контрол в Бъндеришки улеи. Това са ясни сигнали за повишено внимание в района, още повече, че лошата видимост не позволява наблюдение за изтичания по съседни склонове и по-точна преценка на лавинната обстановка, информираха от ПСС.

В Рила снегът на места е до 90 сантиметра, с много дълбоки навевки, редуващи се с твърди заледени участъци, особено в алпийските и смесени зони. През последните дни са наблюдавани няколко изтичания и малки предизвикани лавини, дистанционно задействани от скиори в района на Карталска поляна. Там именно второ денонощие търсят изчезнал скиор. Той е бил с други скиори и сноубордисти. Както вече информирахме, акцията по издирването му бе възобновена днес от спасители в отряд Благоевград, Банско и обучени кучета. До момента 34-годишният столичанин не е намерен.

Прогнозата сочи, че валежите ще се усилват. След сряда се очакват нови снеговалежи в планините, обусловени от ниските температури по високите части. Поради това стабилизирането на снежната покривка е трудно предвидимо.

Опасността от падане на лавини ще остане изключително сериозна за дълъг период от време. Много важно в тази ситуация е правилната преценка на метеорологичната обстановка, теренните условия, моментно състояние на снежната покривка, собствени сили и умения за извънпистово каране, както и лавинно оборудване – лавинен уред, сонда, лопата, както и знания и техническа подготовка за използването им.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано