ЦИК реши за гласуването на 14 ноември

Сподели във Facebook

Ясно е как ще се гласува на изборите две в едно на 14 ноември. ЦИК обяви, че избирателите ще дават вот за депутати и президент на една машина и с една смарт карта. Разписките ще са две или една, в зависимост от това дали избирателя гласува за двата вида избори или само за единият.

Комисията прие и как ще се визуализират екраните на устройството, така че да се направи избор дали вотът ще се упражни едновременно за президент и вицепрезидент и за народни представители или само в един от двата избора.

След активирането на машината със смарт картата за гласуване ще се визуализира екранен надпис „Посочете в кои избори ще гласувате“, като ще се избират три бутона. Първият за избор две в едно, вторият за избор на президент и вицепрезидент, третият за избор на народни представители, а на екрана долу вдясно ще има друг бутон в синьо с надпис „Потвърждавам“. След това ще се зарежда втори екран, който ще е за гласуване.

След като е направил своят избор, преди да разпечата разписката или разписките, избирателят отново ще може да се върне назад, за да промени избора си след като направи преглед. Времето за изчакване преди член на СИК да помогне при гласуването, ако не се предприемат действия, ще е 3 минути, разясниха още от ЦИК.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано