Деца от Благоевград и страната издадоха "Будителите на моя роден край"

Сподели във Facebook
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Ученици от Благоевград и още 6 областни градове са съавтори в сборника "Будителите на моя роден край".

В книгата са включени най-добрите презентации на момичета и момчета за героите в родните им места. Изданието съдържа информация с богат снимков материал за живота и делото на 107 народни будители от Благоевград, Бургас, Кърджали, Разград, Сливен, Смолян и Търговище.

"В нея са представени ярки личности от миналото и настоящето, които стават изразители на волята на българския народ да бъде „равен с другите европейски народи“, каквото послание ни е завещал Апостола на свободата – Васил Левски. Ние ги наричаме народни будители, защото не само за българската нация, но и за всички европейски народи стремежът към повече образование, към духовен и материален напредък е основна цел на тяхното развитие", резюмира евродепутатът.

Сборникът е изаден със съдействието на евродепутата Асим Адемов.

Разказите и историческите факти, събрани от учениците, ще останат ярък спомен за идните поколения. Такава бе идеята на проведения патриотичен конкурс, който се проведе при голям интерес, бе да се насочи вниманието на учениците към историческата памет за личности от родния ни край, които са отдали своя живот за съхраняване на българското съзнание и свободолюбие, българския дух и сила, както и да се изложат важни факти и събития, които са значими за съхраняване на патриотизма.

Асим Адемов изказва благодарност на участниците в конкурса, РУО – Благоевград, РИМ – Благоевград и всички институции, които помогнаха да се осъществи тази патриотична инициатива. Той дари книги на училища, библиотеки, общински и държавни институции.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано