Ден на Аврам

Сподели във Facebook

На 9 октомври се почита Свети Авраам. На еврейски език означава „баща на множество“. Живял е 175 години. Днес се чества и Свети Яков.

Авраам е старозаветният патриарх – родоначалник на народа, избран от Бог да съхрани истинската вяра.

В християнството той се смята за "баща на вярата" и "прародител на израилтяните". В юдаизма той е пионерът, основал „завета на парчетата“ - събитие, при което Бог обяви на Авраам, че неговото потомство ще наследи Израилевата земя. В исляма той се счита за Божия пророк и пратеник. В „Книгата на Битие“ се посочва, че той е напуснал дома си по Божия заповед и се е установил в земята, първоначално дадена на Ханаан, по-късно обещана на него и неговите потомци. Той е считан и за основател на много нации. Със съпругата си Сара Авраам проповядваше за съществуването на един Бог.

Според „Книгата на Битие“ Бог заповядал на Авраам да напусне дома си и да отиде в земя, която му показал. Когато пристигнали в Ханаан, срещнали  тежък глад. След това отишли в Египет. Битие казва, че когато влязоха в земята, той помоли Сара да се представи като негова сестра. Когато фараонът чул за красотата на Сара, те я завели в двореца и в замяна украсили Авраам с дарове. Бог наказал фараона и поразил дома му. Скоро фараонът разбрал, че Сара е омъжена жена и поискал да напуснат.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано