Ден на Йоан Кръстител, водата и билките са лековити

Сподели във Facebook

На 24 юни е роден Свети Йоан Кръстител. Наричат празника Еньовден. Поверието е, че на този ден слънцето изгрява много рано, изкъпано в "жива вода", преобръща се три пъти и се връща назад.

Еньовчето е символът на този празничен ден. Народът ни вярва, че на Еньовден с него могат да се излекуват всякакви болести.

Когато изгрява, слънцето “трепти” и “играе”. И който види това, ще бъде здрав през цялата година. Всеки преди изгрев слънце трябва да се измие с лековитата роса или течаща вода, смятат вярващите.

Преди изгрев слънце се берат полски цветя, от които се прави голям венец, през който всички се провират за здраве, а цветята от венеца се пазят цяла година. Това е денят, в който задължително се берат билки, които тогава придобиват лечебна сила.

В Южна България е разпространен обичаят "Еньова буля". В навечерието на празника всяка девойка пуска китка в "мълчана вода", покрива я с престилка и я оставя да пренощува до розов храст. Еньовата буля е невръстно момиченце, което гадае и нарича, докато вади китките. Правят се предсказания не само за женитба, но и за плодородие, здраве, богатство.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано