Ден на лозарите и влюбените

Сподели във Facebook

Празнуваме Трифон Зарезан. Ден на лозаря, традиционен български народен празник в чест на Свети Трифон. Чества се от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите на 14 февруари. Празникът се нарича още като Зарезановден.

 За първи път започва да се чества официално у нас през 1962 година в деня на Свети Трифон. Тогава с постановление на Министерския съвет е обявен за професионален празник на лозаря. С въвеждането през 1968 г. на Григорианския календар от Българската православна църква църковният празник на Свети Трифон Зарезан започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря - на 14 февруари.

Празникът се нарича още като Зарезановден. Мъжете отиват на лозето, където се прекръстват, вземат косерите и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това отново се прекръстват и поливат с донесеното вино лозите. Този ритуал се нарича "зарязване". След това всички се събират и избират "цар на лозята".

Чества се и Свети Валентин днес. Датата 14 февруари започва да се свързва с романтичната любов през Средновековието. През XIV век на този ден започват да се разменят любовни послания под формата на валентинки.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано