Ден на светец, участвал във война между българи и гърци

Сподели във Facebook

Йоаникий служел като войник при император Лъв Хазар и бил удостоен с царски почести, но заживял като отшелник в пещера на Олимп. Господ го дарил с чудотворна сила, прозорливост и мъдрост. Благочестиви хора идвали при светията, за да получат от него съвет и помощ.

Свети Йоаникий от младини бил възпитан в страх Божи. Още като малко момче, когато бил овчарче, той горял от желание да служи на Бога. Отличавал се между своите връстници с добродетелите си – кротост, смирение, търпение и послушание. Имал голямо влечение към молитвата. Когато наближавало време за молитва, за да не мисли за стадото, той го благославял с кръстно знамение, отдалечавал се в гората на молитва и вечер, когато се завръщал при стадото си, намирал го събрано заедно невредимо.

Не след дълго време започнала война между гърци и българи. Гърците били по-добре въоръжени и завзели Тракия. По време на тази война Йоаникий проявил изумителна храброст и с това обърнал върху себе си вниманието на самия цар, който наредил да бъде записано името му в специален списък за награждаване. Йоаникий не желаел почести. При завършване на войната той пак минал през планината Олимп, спомнил си за монаха, който го изобличил за иконоборството, пожелал да остане там и постъпил в един от тамошните манастири. Тогава бил на 24 години и помолил преподобния игумен Григорий, мъж благочестив, да го благослови да живее като отшелник уединено.

Свети Йоаникий сочел на заблудилите се правия път, изцерявал болните и вършел много чудеса с името на Христа. Починал на 94-годишна възраст.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано