Денков срещу празнични бонуси за пенсионерите, ослушва се за ресторантьорите

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Премиерът Николай Денков и финансовите експерти не смятат, че има основание заведенията да продължат да работят с намалена на 9 процента ставка на ДДС. Тя бе въведена като антикризисна мярка по време на пандемията и ресторантьорите се възползват трета година.

"Ресторантският бизнес е във възходящ тренд. Има повишен брой туристи, не виждам основание това да остане", заяви в телевизионно интервю Николай Денков.

"Още през март, когато се обсъждаше проекта на бюджет за тази година от организации на ресторантьорите възразиха срещу връщането на ставката до 20 процента. Туристическият министър Зарица Динкова обаче смята намалената ставка на данъка да се запази и за следващата година. Премиерът посочи, че се очаква догодина пенсиите да бъде индексирани по така нареченото швейцарско правило, което зависи от инфлацията и осигурителния доход. Посочи, че кабинетът е против това да се дават празнични добавки към пенсиите. Тази практика бе въведена от кабинетите на ГЕРБ вместо да бъдат повишавани самите пенсии. Денков потвърди, че внесеното предложение за 933 лева минимална заплата от догодина е според решението на Народното събрание за механизма, по който се определя тя и ако има някой против то трябва да убеди парламента да си промени решението.

Не се ангажира в кои администрации ще бъдат увеличени заплатите догодина, но посочи, че тези, чието заплащане е изостанало от другите във времето, а са натоварени, могат да очакват това, предаде nova.bg.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано