Депутат алармира за нелегална сеч, горските съставиха 4 акта

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Югозападното държавно предприятие извърши светкавични проверки за нелегална сеч, разкрита и от депутата Александър Дунчев. Той публикува информацията в социалната мрежа и горските се задействаха.

Престъпленията са в района на ДГС- Невестино, извършениса в частен имот в село Еремия. От ЮЗДП-Благоевград излязоха с позиция по разкритията.

"За цитирания частен имот, в който се твърди, че се извършват нарушения, че е постъпил оперативен сигнал с информация за същия имот, за несъответствия на натовареното количество дървесина и описаното по превозните билети. От служители на ЮЗДП е извършена документална проверка, при която се установява, че се извършва сеч и транспортиране на дървесина от имот, собственост на физическо лице с площ над 2 хектара, чиято охрана и контрол не е в правомощията на служителите по опазване на горите в Кюстендилско", коментираха от кабинета на горския шеф Дамян Дамянов.

Още в същия ден от директора Дамянов е изпратено писмо до подчинения му шеф на РДГ-Кюстендил Здравчо Тодоров за сведение и предприемане на действия по компетентност.

Във връзка с информацията, от служителите на ИАГ град София и РДГ София е извършена обстойна проверка, при която са установени нарушения при извеждането на сечта. От проверяващите са съставени общо 4 акта, един от които е срещу човек от системата на горите. Лицензиран лесовъд е допуснал транспортиране на отсечена дървесина до временен склад, без да е издаден временен билет.

Другите актове са за неупражнен контрол при изграждане на временен склад, който не е вписан в одобрения технологичен план за извеждане на сечта и за издадени разрешения на секачи за достъп до горска територия.

 

"Във връзка с постъпилия сигнал на 14.07.2022 г. от служители на ЮЗДП се извършва проверка на място в подотделите в непосредствена близост до частните гори, за да се установи има ли нарушения", сочат от ЮЗДП-Благоевград.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано