Депутат и министър се сръчкаха за закрито училище в Петричко

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Образователният министър Красимир Вълчев се готви за среща с протестиращите жители в село Михнево, оставено без най-старото училище в региона.

Закриването на "Екзарх Йосиф" подпали страстите и в НС. Депутатът от Петрич Стоян Божинов настоя Вълчев да преразгледа решението на общинарите в южния град, които гласуваха на 28 май училището да отиде в небитието, а учениците да пътуват до село Кърналово.

"След като депутатът Стоян Божинов избирателно представи изказването на министъра на образованието Красимир Вълчев по случая с ОУ „Екзарх Йосиф“, сме длъжни да дадем пълния обем информация, базирана на анализ и познаване на образователните перспективи и потребности на учениците, която сведе от парламентарната трибуна", коментираха веднага от кабинета на петричкия кмет Димитър Бръчков.

"Когато едно училище остане с много малко ученици, то не позволява възможност за ефективна социализация, не позволява да има достатъчно подкрепяща среда, учениците да получат достатъчно знания и компетентности. Да, учителският колектив може да си свърши работата, но все пак в образованието и социализацията децата трябва да имат възможност да контактуват и с други деца. При равни други условия, ако те имат възможност да учат в едно училище с повече деца, с неслети паралелки, това е по-добре за тяхното образователно развитие, по-добрата и по-желаната образователна среда. Това означава и достъп до повече педагогически специалисти, достъп до повече видове подкрепа, в това число дейности по интереси и така нататък", отговори на депутатското питане министър Вълчев.

"Но всеки един случай го анализираме в зависимост от това, първо, колко са децата, второ, на колко километра трябва да пътуват. Тази учебна година имахме училище, все още имаме, с четири деца, но ако то се закрие, те трябва да пътуват 1 час и 15 минути в планински терен, като част от пътя е дори в лошо състояние, недостатъчно добро състояние. От друга страна, имаме училища, където следващото училище е много близко. Такъв е случаят със село Михнево – децата ще пътуват само 3 километра", мотивира се Красимир Вълчев.

"Учениците следващата година ще бъдат под 35, тоест под един ученически автобус – големите ученически автобуси са с по 35 места. Закриването на училищата не е толкова и само решение на местните власти, потвърдено или непотвърдено от министъра, то е решение на родителите да живеят и децата им да учат на друго място. В Михнево, пак ви казвам, все още не сме взели решение, но по критериите, които имаме, по прогнозите, които правим, разбира се, че ще отчетем всички мнения, ще се запознаем с всички становища, ако това училище не бъде закрито тази година, много вероятно е при тази ситуация то да се самозакрие – било след една, две или три години, тоест ние ще удължим агонията и три години тези деца ще учат в училище, което е с не толкова добра образователна среда, колкото, ако отидат в съседното. Аз ще откликна на молбата за среща с жители на село Михнево", обеща образователният министър.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Слушател -
    Какво сръчкване бе слушах го по радиото тоя не можа и дума да каже изразително мрънкаше нещо и едва се разбираше

Избрано