До 2000 лева за открит огън в Кюстендилско

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Заради високите температури през през последните дни е усложнена пожарната обстановка в земеделските земи в Кюстендилско.

Въпреки редицата предупреждения на служителите от Противопожарната служба, продължава паленето на отпадъци и сухи треви. Това е нарушение на нормативната уредба, водещо до сериозни последици за горския и полски фонд.

От обявяване на пожароопасен сезон в област Кюстендил са възникнали 50 пожара. Общо са засегнати 115 декара в урбанизирани и извън урбанизирани територии. Унищожени са 75 декара пшеница и лозя. Спасени са 185 декара зърнени култури, 14 декара лозя, 3 сгради, 2 фургони и 1 бунгало,

През почивните дни екипи на РСПБЗН са гасили 12 пожара, оказали са техническа помощ на 5 повиквания. 2 от пожарите са нанесли щети,11пожара са причинени поради небрежност.

В село Пиперков чифлик огънят е унищожил овощни дървета, маркуч за капково напояване, спасени от противопожарния екип са 25 декара овощни насаждения. В село Крайници в частен имот пожарът е причинен от късо съединение, изгорели са 2 кубика дърва за огрев. Няма пострадали хора.

РДПБЗН – Кюстендил отново напомня, че за недопускане възникването на пожари е задължително спазването на основните правила:

- абсолютно ЗАБРАНЕНО в земеделските земи и извън тях (слогове и крайпътни ивици) е паленето на стърнища и други растителни остатъци и използването на открити огнеизточници.

- не се разрешава изгарянето на горими отпадъци и други растителни остатъци в свободните дворни площи.

Административната санкция за палене на стърнища и изгаряне на горими отпадъци, съгласно ЗМВР, е от 200 до 2000 лева.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано