ДПС обяви план за правителство

Сподели във Facebook

От ДПС обявиха настоящите си намерения за съставяне на правителство.

Залагат на осъществяването на първия мандат, който предстои да бъде връчен на ГЕРБ-СДС. Преговори с ПП-ДБ за техния проектокабинет, воден от Николай Денков, движението няма намерение да води.

Това се разбра от срещата между представители на ГЕРБ-СДС и ДПС тази сутрин. Тя не беше лидерска – не присъстваха партийните водачи Бойко Борисов и Мустафа Карадайъ. Това е първата от поредицата консултации, които герберите организират с парламентарните формации, след като стана ясно, че ПП-ДБ няма да се съгласи на общо управление. На срещата водачът на герберските депутати Десислава Атанасова повтори формулата, на която формацията й залага – правителство на споделената отговорност, в което да се включат всички политически сили, без десницата, която отхвърли такъв вариант. По думите й, политиците трябва да вземат заедно „трудните и непопулярни решения“ за излизане от кризата.

Атанасова представи накратко програмата на герберите. Това е същият документ, с който се явяват на избори от миналата година насам, озаглавен „България след кризите – План за възстановяване“. Тази програма е предвидена за 4-годишно управление, но Атанасова изтъкна, че ГЕРБ-СДС е готова да обсъди варианти за управление, което да бъде лимитирано – като време и приоритети.

Зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев, който водеше преговорите от името на партията си, започна с това, че движението е отправило покана към ПП-ДБ да проведат разговори. Десните обаче не отклинали на призива. Това очевидно е подразнило депутатите от ДПС, защото Цонев заяви, че реализацията на правителство с втория мандат, който трябва да отиде при ПП-ДБ, е невъзможна.

Той наблегна, че всички формации носят отговорност за излизане от кризата, но отговорността на ГЕРБ-СДС е най-голяма политическа сила. И гарантира, че ДПС ще участва „много конструктивно“ в разговорите, иначе няма да може да обясни на избирателите защо политиците ги пращат на шести поред предсрочни избори. Днес предстоят разговори с БСП в 13 часа и с ИТН в 15 часа. В петък герберите ще имат среща с представители на „Възраждане“ в 11 часа, пише Сега.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано