Духът на Ванга е в Рупите

Сподели във Facebook

Преди 24 години пророчицата Ванга напусна този свят. Духът й е в малката къщичка в село Рупите и край храма, издигнат от нея приживе, смятат петричани.

По традиция се отслужва литургия и се раздават от любимите й ястия - лозови сарми и чушки с боб. В Рупите още от снощи са пристигнали поклонници от страната, Гърция, Македония, Русия. Вярващите в нейната сила се молят за здраве и благополучие.

Голяма част от живота си Ванга прекара в Рупите. И до днес всичко е запазено в автентичния вид. Двуметровата скулптура бе открита в чест на 100-годишнината от рождението на Ванга на 3 октомври 2011 година. Внушителната фигура на Ванга, изработена от метал, пресъздава озарената от Бога жена, седнала на пейката пред къщата си, с ръка, опипваща сякаш захарта, и лице, повдигнато към небето.

Хора, на които пророчицата е помагала през годините, се поклониха и пред дома й в Петрич, стопанисван от Историческия музей в града.

В къщата са изложени около 3000 предмета, свързани с живота на незабравимата петричанка, нейни лични вещи и много подаръци, получени преди да напусне този свят през 1996 година.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано