Дупница иска да премине към Благоевград или София

Сподели във Facebook
Снимка Фейсбук Снимка: Фейсбук

Общинарите в Дупница са безкрайно огорчени от двойния стандарт, който се налага от областния център Кюстедил. Според тях умишлено се спъва развитието на града.

"Внасям в Общинския съвет предложение към съветниците Дупница да напусне област Кюстендил. Ние не сме втора категория, Дупница е с три пъти по- голяма икономическа активност от Кюстендил, а от областния град ни нанасят всевъзможни удари. Всички институции се изнасят на там и ни спъват, време е да развеем старото знаме от времето на Панчо Панайотов и Пламен Соколов и да заявим, че искаме да излезем от област Кюстендил. По- добре да преминем към София област или област Благоевград", обяви председателят на ОбС Костадин Костадинов.

Един от поводите на недоволство е гласуваният от КЕВР бизнес план на Водната асоциация. Дупница се оптива да напусне монополиста "Кюстендилска вода" от дълго време, но без успех. Според разчета цената на водата ще стане 3,65 лв./куб от първи януари 2024 г., а предвидените за общината инвестиции са едва 175 000 лева за година. Костадинов посочи и други причини, като поиска и оставката на председателя на КЕВР и началника на Регионално управление образование Кюстендил Мая Стойчева.

„Искам оставката на председателя на КЕВР Иван Иванов и на началника на РУО Кюстендил Мая Стойчева. Под въздействието на силна кюстендилска фигура двамата газят нормативната база и съсипват тотално Дупница. През 2017 година Иванов отхвърли бизнес плана на „Кюстендилска вода“, а сега го приема. Заради това „Кюстендилска вода“ заведе дело, но загуби. Сега обаче безпроблемно в края на май Иванов ще положи подписа си и водата ще стане 3,65 лева. Кой се обади на Иванов, за да приеме документа? Защо няма кой да лобира за Дупница? Иванов слага кръст на ВиК Дупница, оставаме без дружество. И не е само това. Чета как кметът на Кюстендил Петър Паунов и депутатът Георги Стамов се хвалят в медиите, че са издействали откриването на втора математическа паралелка в Кюстендил. Ние искахме тя да бъде в гимназия „Христо Ботев“ в Дупница, но ни отказаха, защото не отговаряме на нормативната уредба. И Кюстендил не отговаря, но ще имат втора такава паралелка", възмутен е парламентарният шеф Костадинов.

Той е категорично против изнасянето на институциите към областния град, което принуждава дупничани да пътуват за най- елементарни услуги. „Да вземем офиса на НАП в града. Тук пред фронт офиса в общината се вият дълги опашки, защото работят само трима души, 80% от услугите не се извършват. За сметка на 25 служители, работещи в Кюстендил. Офиси като нашия има в Ихтиман, Самоков, но там се извършват над 90% от услугите, които НАП осъществява. При нас не. Така ние или ходим да пращаме писма по пощата, или на крака до Кюстендил. Същата несправедливост е и в ТЕЛК, да не говорим за кръвния център, който беше закрит. Така им е икономически изгодно на Кюстендил. Сега, когато някой има нужда от кръв, трябва да намери двама души и да ги закара до Кюстендил. Сложиха кръст и на Агенция по кадастъра в Дупница. В пресата срещу Дупница участват и дупничани, работещи в областни и държавни структури", коментира Костадин Костадинов пред медиите  града.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано