Държавата дава на кметове конфискувани автомобили

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Предоставят на общински кметове и ръководители на висши училища конфискувани автомобили. Издадена е заповед от министъра на финансите Росица Велкова.

Заповедта предвижда шефовете на НАП и Агенция „Митници“ да изготвят справка за придобитите от държавата в производства по несъстоятелност, конфискувани, отнети и изоставени в полза на държавата моторни превозни средства, регистрирани след 1 януари 2005 година, за които не са налице пречки да бъдат пуснати в движение. Тази справка ще се дава на главния секретар на Министерството на финансите.

В справката няма да се включват МПС, отнети и изоставени в полза на държавата по производства, водени от митнически органи или отнети в полза на държавата по реда на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество и отменения Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество. Справките ще се изготвят два пъти месечно – за период от 1-во до 15-то число и от 16-то число до края на съответния месец и се изпращат в МФ по електронен път незабавно. Всяка от справките за МПС се придружава с копия от всички относими документи, необходими за осъществяване на правомощията на министъра на финансите.

Автомобилите ще се предоставят на база получени мотивирани писмени искания от първостепенните разпоредители с бюджет, вкл. кметовете на общини, с оглед преценка на необходимостта и приоритетността на нуждите им. Същото се отнася и за искания от Българската академия на науките и държавните висши училища.

Постъпилите искания ще се разглеждат и удовлетворяват при отчитане на мотивите, посочени в тях и конкретните функции, които се очаква да бъдат задоволени, както и наличието на подходящо по вид МПС. Искания, които не са могли да бъдат удовлетворени до три месеца от постъпването им се архивират, пише още в заповедта. В случай че в 6-месечен срок от подаването на информацията за МПС не е заявен интерес за предоставянето им и автомобилите не бъдат предоставени, главният секретар на МФ след съгласуване с министъра на финансите информира НАП или Агенция „Митници“ за възможността МПС да бъде реализирано, съобразно тяхната компетентност.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано