Експериментално залесяване в Петрич, Сандански и Гоце Делчев

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Учени обменят опит за спасяване на горите в Югозапада и в останалите райони на страната. Няколко научни изследвания прогнозират изместване на горските растителни зони, благоприятни за отглеждане на основни стопански дървесни видове като дъб, бук, смърч.

Все още не е ясна степента, до която местните дървесни видове ще успеят да се адаптират към новите условия на средата. Опитът обаче показва, че най-жизнеспособните видове, които успешно се приспособяват към климатичните промени, могат да осигурят и най-добрия генетичен материал за бъдещите гори.

В стремежа си да запазят здрави и жизнеспособни гори, Югозападното държавно предприятие в Благоевград и природозащитната организация WWF работят съвместно по проекта „Климатично интелигентно управление на горите в Централна и Източна Европа”.

В рамките на проекта експерти селектират модели за управление на горите, които се прилагат успешно в Централна и Източна Европа и ще ги тестват в няколко демонстрационни обекта.

В горските подотдели с изкуствени насаждения от бял бор ще се провеждат дейности, стимулиращи възобновяване с естествени широколистни видове, с помощта на модерни методи и специализирана горска машина - харвестър.

В южните държавни горски стопанства – Петрич, Сандански и Гоце Делчев ще се направят експериментални залесявания с устойчиви на засушаване дървесни видове: космат дъб, пърнар, корков дъб, каменен дъб, валонея, брутски бор, атласки кедър, обикновен кипарис и черен бор. 

През изминалия сезон горски експерти от ЮЗДП и WWF проведоха няколко теренни проучвания, по време на които подбраха подходящи обекти за мониторинг на биологичното разнообразие. Той ще започне през следващата година и ще включва наблюдение основно на птици и насекоми.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано