ЕСКО фирми влизат в благоевградското саниране на жилища

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Удължиха срока за подаване на документи от сдружения на етажна собственост в Благоевград.

Ще се приемат до 15 май, обяви кметът Илко Стоянов. 50 милиона лева са отпуснатите по програмата пари за саниране в Благоевград. И след този срок хората могат да кандидатстват, защото веднага след настоящия етап, започва втори. Той е 80 на 20 - първата сума е по проект, а втората се заплаща от собствениците на жилища. Ще се сключват така наречените ЕСКО договори.

ЕСКО фирми ще заплащат предварително 20-те проецнта от парите за енергийна ефективност. Собствениците ще ги връщат от две до четири години на кредиторите.

Първата стъпка за сключване на договор с тези фирми е след решение на Общото събрание на етажната собственост. След това при сключването на партньорство със съответната община се тръгва по пътя на избор на ЕСКО фирма, която да има грижата да финансира 20-те процента самоучастие на домакинствата и техническото и енергийно обследване на жилищната сграда. Изплащането на направените инвестиции започва след като са докаже, че съответното домакинство е спестило от сметките за ток.

"Ако сметката на едно домакинство е 100 лева на месец и икономиите от енергията са 20 лева, тези пари се плащат на ЕСКО фирмата през следващите години, посочи като пример благоевградският кмет Стоянов. В случай на недостигане на заложените спестявания, ЕСКО компанията компенсира разликата финансово, а фирмата изпълнител има грижата да отстрани причините за негативния резултат.

"фирмите са не само един партньор, но и гарант за качествено изпълнение при саниране, защото те ще могат да възстановят парите си единствено, в случай на постигнати високи резултати на енергийна ефективност. Иначе казано процесът ще бъде контролиран от Община, от Сдруженията на етажната собственост и от самите Еско фирми. Ще има разлика в качеството между първото и второто саниране. Това е нещото, което можем да постигнем заедно“, коментира Стоянов.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано