Евакуираха два квартала около река Струма

Сподели във Facebook

Движението на главен път Е-79, в района на Перник е блокирано заради опасност от наводнение.

Ограничени са всички автомобили в пътните участъци "Марина Бара" и "Църква", информираха от АПИ.

Въведен е обходен маршрут през Перник. Движението се регулира от "Пътна полиция".

Причина е скъсана дига на шламохранилището на ТЕЦ „Република“ при квартал „Калкас“ на Перник. Тя се е пробила и количества шлам са потекли към река Струма.

На място на аварията са кметът на Перник Станислав Владимиров, областният управител Емил Костадинов, шефът на централата инж.Любомир Спасов, представители на РИОСВ, пожарната и полицията.

Пътят за квартала в района на техническите прегледи на КАТ е затворен от полиция. Има опасност от заливане на жилищни блокове на ромите в кв. „Васил Левски“ и замърсяване на река Струма.

Има и наводнени дворове на къщи. Шламохранилището съдържа отпадъци от дейността на ТЕЦ "Република" и от екологична гледна точка не бива да се допуска тези отпадъци да попаднат в река Струма. Междувременно стана ясно, че Районна прокуратура – Пeрник започва разследване по случая. Незабавно след постъпването на сигнала за аварията, административните ръководители на окръжната и районната прокуратури в Перник са се отправили към местопроизшествието, информираха от прокуратурата.

Досъдебното производство ще бъде взето на специален надзор от Апелативна прокуратура – София.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано