Фирми около Доган купиха на безценица земи в Югозапада

Сподели във Facebook

Фирми от орбитата на почетния председател на ДПС Ахмед Доган са станали собственици на 1411 декара земеделска земя, продадена с благословията на кмет от ГЕРБ. Общата сума, за която е купена огромната площ, е 107 563 лева или около 76 лева на декар. Сделката за земята е станала възможна след решение на Общинския съвет в Радомир.

Първоначално са преобразували 8 имота от публична в частна общинска собственост. Веднага след това общинарите са дали съгласие да се проведе търг с явно наддаване за продажба на парцелите. Предложението за това е на кмета Пламен Алексиев, който ръководи Радомир от 2011 година. Решението на местния парламент е взето с 13 гласа "за" и 3 "против".

Най-големият от продадените имоти е с площ 579 408 квадрата и е купен от фирмата "Хермес Солар" за 43 499 лева - малко над първоначалната тръжна цена. Същото дружество печелило търга и за съседния парцел с площ 139 892 квадрата, като за него е заплатено на общината 10 502 лева.

"Хермес Солар" е известна с това, че е собственик на имението в парк "Росенец", популярно като сарая на Доган, тъй като се използва от него. Иначе като съдружник във фирмата с 95% дял е записана Снежана Карова, а 5% се притежават от руския гражданин Георгий Ваграмович Серопян, пише sega.bg. Останалите 6 общински имота, продадени на търг, са придобити от дружеството "Блу Енержи" за 53 562 лева. Най-големият парцел от сделката, който е 177 дка, е струвал 15 029 лева. Фирмата "Блу Енержи" е създадена през 2017 г. и е пряко свързана с Доган. Първоначално едноличен собственик ѝ е бившият депутат от ГЕРБ Янко Здравков.

Впоследствие "Блу Енержи" става акционерно дружество и в съвета на директорите влиза Нина Петрова-Кашкина. Освен че същата жена е съдружник в "Хермес Проджект" ООД заедно със Снежана Карова, тя е и директор в дружеството "Делта Епсилон". То е еднолична собственост на ТЕЦ "Варна" на Доган и управлява така наречените сараи в Бояна.

Според кадастралната карта земята, която е продадена, е земеделска, а срещу начина за трайно ползване е записано "скали". На сателитни снимки в Google Earth обаче се вижда, че не става дума за труднодостъпен, неизползваем терен в планината, а по-скоро наподобява поляни, през които минават и множество черни пътища.

Според Националния статистически институт цената за декар земеделска земя в зависимост от региона и начина ѝ на ползване е варирала между 300 и 1000 лева през 2021 година.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано