Гешев: Аз съм мъж от македонския край, нещо са объркали човека

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Главният прокурор Иван Гешев обяви, че е жертва на заговор, в който навърза президента Румен Радев, Бойко Борисов и правосъдният министър Крум Зарков.

Гешев каза, че след като се върнал от САЩ, на летището получил заплашително писмо. Той показа сканирания документ, който започва с цитат от Мечо Пух и завършва с Don't worry be happу. Неизвестният подател пише, че "всяка приказка си има своя край и краят на тази приказка дойде". Допълва, че Гешев се е "обърнал срещу" тях и го призовава: „Затова те моля, Иди си с мир до десет часът сутринта в понеделник, за да не натисна един Enter” ."Ама да натиска каквото си иска - делийт, плюс, минус, каквото си иска. Аз съм мъж от македонския край. Нещо са объркали човека. Объркали са политическия тайминг. Ако искаха да превземат прокуратурата, трябваше малко да изчакат - да направят правителство и след това. Явно са били много сигурни, че ще си подам оставката", коментира Гешев.

"Това е началото на края на това, което наричаме завладяна държава, олигархично-политическа мафия и политическия боклук", обяви главният прокурор в продължил около час монолог, изпъстрен с патриотични лозунги и цитати на известни личности. Той обясни, че ще поиска отвод на тези членове на ВСС, които участват в това покушение срещу съдебната власт. "Затова ще поискам в четвъртък заседанието да е закрито. Съдебната власт не трябва да се срамува, а тези, които направиха всичко това. Те са тези, които българите наричат "олигархия" и "мафия". Има един плъх от 5000, не е учудващо. Навсякъде има черни овце. Въпреки политическия натиск", заяви той.След това Гешев започна да разказва за комуникация с Йордан Стоев от ВСС, който е един от хората, които са се подписали под искането за уволнението му

„Господ ме наказва с глупави врагове“, обобщи Иван Гешев. Преразказът му за срещата със Стоев и пуснатият запис на разговора му с него оголиха порочния модел, по който се управлява прокуратурата и ВСС. Стоев бе представен като посредник, който трябва да предаде на Гешев послание от хората, които задкулисно управляват съдебната власт. От разказа на Гешев стана ясно, че първоначално той е бил склонен да си подаде оставката, но после се е отказал, пише segabg.com.

От записа стана ясно, че Гешев е поискал гаранции за близките си и "достоен път за отстъпление". "За да затвърдя психичното си състояние и желанието да стана прокурор във ВАП, изпратих ок на Бойко Методиев Борисов – 12.59 часа и получих усмивка. Явно нещо човекът е весел, не знам защо. На мен не ми беше много весело", обясни той, очевидно намеквайки, че Борисов е в основата на заговора.„Господ ме наказва с глупави врагове“, обобщи Иван Гешев. Преразказът му за срещата със Стоев и пуснатият запис на разговора му с него оголиха порочния модел, по който се управлява прокуратурата и ВСС. Стоев бе представен като посредник, който трябва да предаде на Гешев послание от хората, които задкулисно управляват съдебната власт. От разказа на Гешев стана ясно, че първоначално той е бил склонен да си подаде оставката, но после се е отказал, пише .

От записа стана ясно, че Гешев е поискал гаранции за близките си и "достоен път за отстъпление". "За да затвърдя психичното си състояние и желанието да стана прокурор във ВАП, изпратих ок на Бойко Методиев Борисов – 12.59 ч. и получих усмивка. Явно нещо човекът е весел, не знам защо. На мен не ми беше много весело", обясни той, очевидно намеквайки, че Борисов е в основата на заговора.

В събота вечерта Гешев получил обаждане, че близо до Съдебната палата на негова служителка е предадена флашка като гаранция, че той няма да промени решението си за оставката. Той пак нападна заместника си Борислав Сарафов. "Сарафов излиза на брифинг, четейки и треперейки, че е заплашен от Гешев. И аз се чувствам заплашен от Лили Иванова", реши да се пошегува Гешев. Той на няколко пъти намекна, че Сарафов го напада, защото му е обещано да стане главен прокурор. Но смята, че и Сарафов е бил "изгустиран".

Записът на разговора между Гешев и Стоев е около 35 минути. В него се обсъжда как Гешев трябва да подаде оставка по лични причини, защото след "атентата" е притеснен за семейството си. Споменава се името на представляващия ВСС Боян Магдалинчев и няколко негови колеги – членове на ВСС. и се коментира кой как ще гласува и кой може да му повлияе. В разговора Крум Зарков е наричан Сорбоната, а Борисов - Банкята. Покрай обсъждането кой е основният двигател за оставката, се чуват реплики: „Бойко? Банкята, да.“ Стоев предупреждава Гешев, че всичко се подслуша и се споменава човек, който по онова време е в Южна Африка. Чува се и името Радев, който искал да обере славата от внасянето на закона за промени в прокуратурата. По онова време президентът Румен Радев бе на посещение в Южна Африка.

От записа се разбира, че има и друго лице посредник и координатор на уволнението на Гешев, но така и не става ясно кой точно е той. На няколко пъти се споменава и името на бившия главен прокурор Сотир Цацаров. Самият Стоев се оплаква, че и него са го следили и записвали - с кого къде ходи и как пресича границата. И му показали записите, явно с цел въздействие за нещо. Не стана ясно кои са тези хора, какво са искали и дали той се е поддал.

Накрая на пресконференцията Гешев патетично обяви, че колегите му магистрати нямало "да позволят олигархията и политическата мафия да продължат да правят това, което са правили до момента". И завърши: "Аз не бягам, а се бия. Объркали са човека. Гордея се с произхода си и се гордея, че съм българин. Ще се бия за България и за народа. Бенковски е казал, че сърцето на тирана е отворил такава люта рана, която никога няма да заздравее. Тук ще добавя - тираните".

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано