Главчев се оглежда за силов министър

Сподели във Facebook
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Президентът Румен Радев връчи повторен мандат на настоящия служебен премиер Димитър Главчев. От пресцентъра на държавния глава разпространиха позиция.

"След отказа или въздържането на останалите възможни кандидати и поради пречките пред ръководството на Българската народна банка да излъчи премиер отговорността за съставяне на ново служебно правителство отново е у Димитър Главчев. За да има успех в този мандат, той следва да направи задълбочен анализ на всички перипетии дотук и да не допуска отново да се сблъскваме с тях", посочи президентът.

"В настоящия мандат на служебното правителство, водено от г-н Главчев, се породиха съмнения за зависимости от определени политически лица. Връченият днес мандат е реална възможност той  да опровергае тези съмнения. Затова следва да бъдат предложени внимателно обмислени промени в състава на правителството, които да бъдат последвани от решителни действия. Настоявам следващият служебен кабинет да издигне в свой основен приоритет противодействието на купения и контролиран вот и силите на държавата за борба с това уродливо явление да бъдат мобилизирани в пълна степен. Това е задължително условие за успеха на този мандат. Надявам се, че съм пределно ясен", заяви Румен Радев.

"Очаквам до понеделник г-н Главчев да ми представи състав на Министерски съвет, който убедително да се вписва в тази важна мисия, за да издам указ за назначаване на служебно правителство и в същия ден да бъде положена клетва в Народното събрание. При успех изборите ще бъдат на 27 октомври", лаконичен е Радев.

Веднага след този акт партийни лидери коментираха ситуацията. Настояваме кандидатът за служебен премиер да се съобрази с обществените очаквания и не просто да представи проект на състав на Министерски съвет, в който отсъства името на Калин Стоянов, а да гарантира, че няма един “лейтенант” на Пеевски в МВР да бъде заменен с друг. Настояваме г-н Главчев да престане да назначава и уволнява областни управители под диктовката на Пеевски", заявиха десни политици. Бивши управленци в страната ни прогнозираха, че вътрешният министър Калин Стоянов ще бъде в системата до идния понеделник. Димитър Главчев със сигурност ще го детронира. Кадровици в силовата система са сигурни, че Стоянов ще депозира оставка, въпреки твърденията му, че няма да стори това.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано