Горските в Благоевград и региона първи помощници на огнеборците

Сподели във Facebook
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Пожарната обстановка на територията на Благоевградска област към момента, е спокойна, обяви огнеборец номер 1 в Пиринско Георги Пармаков.

Той и директорът на ЮЗДП Дамян Дамянов отчетоха действията на институциите пред губернатора Николай Шушков днес.

Пармаков каза, че в момента има само едно действащо огнище в района между селата Петрово и Голешево в община Сандански.

Пожарът е низов, обхванал е около 20 дка широколистна гора. Сигналът за бушуващия огън е подаден малко след полунощ. Думите му потвърди и директорът на Югозападно държавно предприятие Дамян Дамянов.

"Поради трайно задържалите се високи температури и засушаването, както и заради изсъхването на тревната растителност, възникват много пожари. Всичко това е предпоставка и за възникването, но и за развитието на големи пожари, затова всички институции трябва да бъдат в готовност за незабавна реакция. Точно това е била и целта на днешното съвещание - всяка една институция, имаща отношение по темата, в рамките на своята компетентност и дейност, да вземе мерки за увеличаване пожарната безопасност. Това може да стане по най-различни начини", заяви Георги Пармаков.

"От началото на годината в региона от пожари, са засегнати 409 декара горски територии. Около 7 000 дка са площите в земеделските земи", обобщи Дамян Дамянов. Той похвали служителите в горските стопанства за бързата им реакция при всеки сигнал за пожар.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано