Готвачи, шивачи, лекари и медицински сестри най-търсени от работодатели

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Агенцията по заетостта обави кои са най-търсените работници у нас.

Работодателите изпитват най-големи трудности при намирането на готвачи, шивачи, продавач-консултанти, машинни оператори и програмисти.

Общо към момента пазарът на труда има нужда от 239 339 служители и специалисти в различни професионални направления, което е близо 10,5% от заетата работна сила към момента.

Отбелязва се увеличаване на фирмите, които имат намерение да наемат нов персонал в следващите шест месеца. Такова желание са изразили 60 842 фирми, докато в същия период на 2021 г. броят им е бил с 2620 по-малко.

През следващите 12 месеца ще има нужда от 128 789 служители с квалификация, придобита в средното образование. Най-търсените професии в този период ще са сервитьор-барман, готвач, машинен оператор, шивач, строител, заварчик, електротехник, касиер, оперативен счетоводител.

Бизнесът ще има нужда и от 62 905 висшисти. И тази година лекар, медицинска сестра, учител и шофьор остават сред най-търсените от работодателите специалисти.

Същевременно ще има нужда и от 47 645 работници без специалност, но тук има намаляване на 8100 работници.

Докладът на Агенцията посочва, че основната форма на заетост в този период ще бъде постоянен договор и пълен работен ден. Въпреки наблюдавано нарастване с 0,8% спрямо 2021 г. работодателите, които имат намерение да предложат работа от разстояние, са малко - 1580 или 2,6% от всички, които заявяват готовност да наемат нов персонал.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано