Кмет иска свободно пътуване в Гърция на фирмени шефове и работници

Сподели във Facebook
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Петричкият кмет Димитър Бръчков предлага облекчен режим за пътуванията на фирмени шефове и работници в съседна Гърция.

В писмо до Националния оперативен щаб и НСОРБ той настоява за реципрочен принцип на режима на преминаване на погранични работници по смисъла на заповед на здравния министър за разширяване на обхвата на действието й. Мотивите за предложението са обвързани с факта, че на територията на община Петрич има регистрирани хиляди търговски дружества с чуждестранно участие – предимно от Гърция.

"В условията на епидемичната обстановка и наложените в тази връзка ограничителни мерки, тези предприятия са изключително затруднени да осъществяват дейността си. В горепосочената заповед на министъра на здравеопазването е предвидено, че забраната за влизане на територията на страната не се отнася за погранични работници", изтъква градоначалникът, който е в Управителния съвет на НСОРБ.

Бръчков предлага да се разшири обхвата на изключението, като се добавят и управителите на дружества със седалище в погранични райони, тъй като дружествата са оставени вече два месеца на „ автопилот“ и това може да нанесе непоправими вреди на бизнеса.

Както вече съобщихме, Отворено писмо за отпадане на карантината при пътуване в Гърция, бе пратено до премиера Бойко Борисов от юридически и физически лица в община Петрич, работещи с бизнесмени от съседна Гърция.

Предвид обстоятелството, че много български граждани от погранични общини работят предимно като сезонни работници в Гърция, Бръчков настоява да се проведат преговори с гръцкото правителство, което да приложи реципрочни мерки спрямо българските погранични работници.

„Това е изключително важно, защото стотици български граждани са лишени от доход. Тази мярка ще се отрази позитивно, както на бюджетите на самите граждани, така и на бюджета на българската държава“, допълва Димитър Бръчков. 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано