Градоначалник негодува от решение на благоевградския губернатор

Сподели във Facebook

Върнатият за ново разглеждане Устройствен план за парк "Свети Врач", спиращ застрояване, е против обществения интерес. Това обяви на пресконференция днес кметът на Сандански Атанас Стоянов.

Той изрази неудовлетворението на екипа му след решението на областния управител в Благоевград Стоян Христов за вето върху гласувания неотдавн в ОбС-Сандански ПУП за уникалния парк.

"Върнатият план на парк „Свети Врач“ не е в полза на парка – неговата защита, опазване и съхраняването му като символа на Сандански и паметник на парковото и градинското изкуство", изтъкна Стоянов и резюмира хронологията на дългогодишния процес за одобряване на ПУП на парк „Свети Врач“, започнал още през 2016 година.

Установени пропуски, свързани с параметрите на заданието, са наложили взимането на допълнителни решения от Общински съвет – Сандански. Същевременно, част от дългия процес са множеството съгласувателни документи и процедури, издавани от съответните държавни институции. След окомплектоване на Плана с всички изискуеми съгласувателни писма и документи, кметът Стоянов внася за одобряване от Общински съвет - Сандански окончателния проект за ПУП и той бе приет с пълно единодушие на последната сесия, проведена на 26 януари.

Атанас Стоянов заяви, че е категорично против заповедта на Областния управител и мотивите в нея за връщане на решението за ново гласуване и апелира решението да бъде отново потвърдено и чрез него планът да бъде одобрен.

"Буквата на закона не бива да служи за заобикаляне духа на закона. А духът на всеки закон е насочен да урежда трайно обществените отношения, така че те да бъдат в полза на гражданите. Такава всъщност е и идеята за изработване и одобряване на ПУП - ПРЗ на парк “Свети Врач“. Така ще постигнем и максимална защита на неговата цялост, както и историческата, туристическата, културната и обществено значимата му роля", каза Стоянов.

Казусът коментира в социалната мрежа и лидерът на ГЕРБ в Сандански Стоян Стоев, който ще се кандидадитар за кмет на вота през октомври.

„Политиката на безвремие продължава. ПУП-ът няма да получи развитие до края на 2023 г. Просто защото идват избори, а когато нещо е проблем, е по-добре да го отложиш във времето. Поне такава е философията на нашите управляващи. Ако бъде организиран протест, ние ще бъдем на първа линия. Като граждани, а не като политически представители. Защото това е тема, в която няма политика и цветове. Има само правилно и неправилно“, публиува Стоев във фейсбук.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано