Градоначалник пита родители да хранят ли децата в училище

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Увеличава се купонът за ученическо хранене. От 1.60 лева става 3.90 лева.

Окончателното решение за поскъпването ще се вземе на 14 септември. Кметът на Кюстендил Петър Паунов обяви публично анкетиране на родителите, като основният въпрос е да остане ли храненето на децата в училище.

"Ако родителите настояват за това, трябва да доплащат", каза градоначалникът Паунов, който се надява да се въведе единен стандарт за храна на учениците.

"До момента купонът беше на цена от 1.60 лева на ден, като още 55 стотинки се даваха от училището, а 88 стотинки отиваха по програма "КОД за всички". Общината дофинансираше между 2.50 - 3.30 лева за всяко едно от децата, всеки ден, за всяко едно хранене. Тази година обаче, за съжаление не разполагаме с необходимия ресурс, възлизащ на 600 000 лева, благодарение на ценовия шок. Сметките за ток през лятото са на тази стойност", изчисли Петър Паунов.

Той призова родителите да вземат решение за доплащане, за да може "Ученическо хранене" да не спира дейността си от началото на учебната година.

"Акцентирам, че не е задължително това Общинско предприятие да поема изхранването на учениците, за да не оставате с впечатлението, че Общината иска да печели от увеличението. Всяко училище може свободно да реши, да си наеме кетъринг, който да се грижи за храната им. Необходим е трезв анализ на ситуацията, защото пък има и ученици, които не харесват храната в училище", подчерта Паунов.

Според него, поне до седми клас е редно, да бъдат изхранвани в училищата. "По темата за отоплението, ръководствата на учебните заведения ни увериха, че няма да има проблем и няма да се стига до режим. С компенсации и различни гимнастики в бюджетите им, ще се справят със сметките за отопление, в случай, че цените не се покачат още, разбира се. За съжаление обаче, в детнските градини ситуацията е по-сложна и не се изключва затруднение", прогнозира кюстендилският кмет.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано