Гранични полицаи спечелиха дела срещу МВР

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Над 150 гранични полицаи съдят МВР за неплатен извънреден труд.

16 от униформените вече са спечелили дела, които се водят в Районните съдилища в Благоевград, Гоце Делчев и Петрич.

В жалбите се настоява за изплащане на изработените извънредни часове. За всеки един от служителите на МВР сумата е различна, но е от порядъка на около 1500-1700 лева за последните две години.

Първите решения на внесените през лятото искови молби срещу ГД "Гранична полиция" вече излязоха от съда в Гоце Делчев. Сумите, за които служителите претендират, са получени в резултат на положен нощен труд, преизчисляван в дневен с определен коефициент от 1,143, припомня 24 часа. От назначени съдебно-счетоводни експертизи се установява, че полицаите са работили повече, отколкото им е платено.

Получавало се така, заради липсваща в две наредби изрична регламентация за преизчисляване на нощния труд в дневен. Това обаче според съда не следва да се тълкува като законово въведена забрана за преизчисляване на положените от служителите в МВР часове нощен труд в дневен, а е празнота в уредбата на реда за организацията и разпределянето на работното време, за неговото отчитане, за компенсирането на работата извън редовното работно време.

При наличие на такава непълнота в специалната уредба, касаеща служителите в МВР, се прилага друга Наредбата за структурата и организацията на работната заплата, според която нощните часове да се превръщат в дневни с коефициент 1,143, категоричен е съдът. МВР е осъдено да плаща допълнителните суми, лихвите по тях, както и разноски по делата.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано