Хиляди целунаха за здраве Богоявленския кръст

Сподели във Facebook

В разложкото село Баня загубиха разпятието в местния водоем, дълбок повече от метър.

Смелчаци се гмурнаха да го спасят, но не успяха и извикаха багер. Кристиян Георгиев бе най-търпелив и извади кръста.

В Разлог за девети път за кръста се пребори Боян Василев, който участва вече 20 години в ритуала на Богоявление.

В Гоце Делчев кръстът бе хванат от Борислав Шабанов. Веднага след това той получи благословията на Неврокопския митрополит Серафим.

В Сандански за кръста се гмурна успешно 19-годишният Кристиян Янков. Преди това бе проведено литийно шествие, начело с кмета на града Атанас Стоянов.

24-годишният Благой Давков спаси кръста в Симитли. Младежът плува за него в река Струма с още 20 съграждани.

Петричани се меткаха за кръста на три места в града. В квартал "Виздол" го хвана Христо Гецков. В "Дълбошница" късметът се усмихна на Иван Ангелов, в квартал "Изток" светинята извади Благой Станоев. 

В благоевградското село Зелен дол разпятието извади 18-годишният Петър Миленков. Той позволи на всички в селото да целунат светинята. Сред тях беше и кметът Александър Мановски.

Както вече информирахме, в Благоевград кръстът бе изваден от река Бистрица от таекуондиста Николай Томанов.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Петричанин -
    Браво на младежите хванали кръста в студената вода днес,да са живи и здрави,но е много грозно,същите да обикалят улиците на Петрич с него,с някаква цела.Видяхме две групи една вървейки пеша по една,от млади момчета,придружени от цигани -музиканти на тъпани и зурли,за да целунат кръста хората,които искат това,но както се говори, истината е да събират пари за себе си и др,давали и на свещениците,на които са кръстовете от събраните.Дали това е правилно,нека каже или напише обръщение Архиерейският наместник в града.Всяко година е така,а това според мен е опоручаване на хр.празник.Носещият кръста от втората група влизаше и в магазините по улицата....

Избрано