Хотелите няма да са безплатни занапред за украинците

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Държавната ни програма, която дава възможност украинските бежанци да нощуват и се хранят безплатно в хотел, приключва. Вицепремиерът Калина Константинова обяви, срокът е до 31 май, за да не се осуетява туристическия сезон по морето, където предимно са настанени украинците. В масовия случай това означава освобождаване на сегашните легла.

В момента у нас са настанени около 87 500 украинци. Разработват различни варианти за прилива. страната ни може да реагира адекватно при максимум 200 000 души.

"Хората ще бъдат пренасочени към държавни почивни бази, общежития и т.н. Практически ще могат да останат в сегашните хотели или да се настанят в нови като редови туристи, по общи цени, плащайки сами - където и както намерят свободни места. За някои хотели по морето, в Слънчев бряг например, се знае, че още при пристигането украинците са предупредени, че ще трябва да се изнесат до 27 май", каза пред бтв Константинова.

Някои от бежанците вече се ориентират към Боровец и други зимни курорти. "Реално хотелите действат според предварителните резервации. Възможно е, заради Великденските празници, още през тази седмица да има оживено разместване. Въпреки това и след  след 31 май ще се съдейства на хората, но съобразно определени критерии. Помощта за настаняване и изхранване ще се трансформира през наемането на работа - помощ ще получават преди всичко тия, които се наемат на работа.

Първоначално се планираше украинците, които търсят работа, да бъдат подпомогнати с нощувка и храна в продължение на един месец, а останалите - за още 3 месеца. До дни ще бъдат преведени 15 милиона лева на хотелиерите. 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано