Храните ни сред най-скъпите в ЕС

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Цените на хранителните стоки у наст бележат близо 21 процента скок за празниците, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Българите плащат най-много в ЕС, за да се хранят.

Кравето сирене поскъпва на едро до 8,92 лева на килограм, а кашкавалът тип "Витоша" се продава по 14,20 лева за килограм.

Олиото повишава цената си с 4,9 на сто и се търгува средно по 4,90 лева за литър. Пакетче краве масло от 125 грама поскъпва с 0,8 процента и се продава по 2,48 лева в края на седмицата.

Пилешкото месо поскъпва с 2,9 на сто и се търгува средно по 5,34 лева за килограм. Захарта прибавя 3,3 на сто и се продава по 1,90 лева за килограм. Брашно тип "500" поскъпва с 5,2 на сто и се търгува по 1,41 лева за килограм. Цената на ориза се качва с 3,7 процента до 2,55 лева за килограм. Яйцата поскъпват с 1 стотинка и се продават по 0,28 лева за брой на едро една седмица преди Великден.

Цената на оранжерийните домати тази седмица скочи с 7,7 на сто до 4,48 лева за килограм, а оранжерийните краставици добавиха 5,4 процента до 3,70 лева за килограм. Картофите поскъпват с 3,3 на сто и се продават по 0,95 лева за килограм. Морковите скачат с 11,1 на сто и се търгуват по 1,10 лева за килограм на едро. Цената на зелето пада с 8,8 на сто до 1,25 лева за килограм. Цената на червените чушки от внос скача с 4,5 на сто до 4,15 лева за килограм.

Ябълките поевтиняват с 3,1 на сто тази седмица и се продават по 1,26 лева за килограм. Цената на лимоните пада с 0,5 на сто до 1,89 лева за килограм. Бананите се търгуват по 2,56 лева за килограм на едро. Портокалите са с 1,9 на сто по-висока цена - 1,62 лева за килограм.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано