Имунолог разкри как се предава Ковид-19

Сподели във Facebook

Коронавирусът се предава по време на интимен контакт от човек на човек, обяви доцент Андрей Чорбанов, ръководител на департамент „Имунология“ в Института по микробиология към БАН.

Според него се е спекулирало с това колко дълго живее вирусът извън нашия организъм, а накрая се е оказало, че той не се задържа и разпространява чрез повърхности.

"Дезинфекциите в детските градини и училищата са нещо хубаво, полезни са срещу всякакви патологични бактерии и хлебарки, но не и срещу вируса. Вирусът не живее в ъглите на стаята, не се разпространява там. Той не живее навън, не се движи извън нашия организъм. Вирусът е особен патоген, който се прехвърля от човек на човек в изключително интимен контакт“, обясни той пред бтв. Доказателството, е че 5 милиона души са заразени в цял свят от коронавирус към момента, което е нищо в сравнение с разпространението на грип в световен мащаб.

Чорбанов не вижда проблем в отварянето на детските градини, защото се е доказало, че вирусът не се предава от дете на дете.

"Антителата, установени чрез тестове, не дават реална представа за това дали човек има имунитет срещу коронавируса. Огромен брой хора не изграждат антитела, но може да имат имунитет, твърди Андрей Чорбанов.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано