Инженер осъди 15 пъти Общината в Петрич

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Жител на Петрич успя да осъди Общината 15 пъти. Решенията по водените дела са заради отказ на кмета Димитър Бръчков и екипа му да предоставят данни за фирми и похарчени средства по възложени обществени поръчки.

Инж. Тане Пенев вкарал в Административен съд-Благоевград 15-те заявления по Закона за достъп до обществена информация. Заради последвал мълчалив отказ от страна на градоначалника, магистратите в Благоевград отсъдиха в полза на Тане Пенев.

Финансовата санкция по водените дела през 2018 година е 7630 лева. Парите са платени, но достъп до информация не е изпълнени до момента, каза за Еновина петричкият инженер. "За съжаление резултатът от тези дела плащане на решенията с парите на данъкоплатците в Петрич. Самият Пенев се отказа", коментира адвокатът му Богиня Богомилова.

Пенев е искал кметът да даде информация за изграждането на новия пазар в Петрич, на Градския парк и за прословута улица в града, ремонтирана два пъти. В рамките на година рехабилитирана улица е била вписана за ремонт по втора обществена поръчка. Тане Пенев подозира още, че са реализирани двойни проекти в Петрич - едни при предишния кмет след това по времето на Бръчков. Смята, че целта е тези обществени поръчки да се печелят от близки до местната власт предприемачи.

Пенев посочва е едно от заявленията си, че цените за авторски надзор на някои от обектите са били силно завишени. като примелр посочва, че е сключен договор за надзор на няколко детски градини на стойност 40 000 лева, което е много завишена стойност. Прави сравнение, че за същата услуга при саниране на жилищен блок, се плаща 1000 лева.

Пенев е искал и да получи информация за издаването на строително разрешение за проектиране на Обреден дом в Петрич. Съответно не е получил копие от документа за обекта. Други от делата в АС са свързани с изграждане на футболно игрище в гимназия "Пейо Яворов".

Пенев е удивен от пренебрежителното отношение на градоначалника към действащите норми. "Излиза, че Бръчков предпочита да плаща, но не от джоба си, за да продължава да демонстрира превъзходство и да не изпълнява решенията на съда, заяви Пенев и пита ащо всячески кметът Бръчков отказва достъп до информация и какви нарушения се прикриват. Решенията на АС-Благоевград не са обжалвани пред ВАС.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано