ИПИ: 4333 лева от ЕС на човек в област Благоевград

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Брутният вътрешен продукт на човек от населението в област Благоевград продължава да нараства сравнително бързо. Същевременно ръстът на заплатите е по-нисък от други области. Пенсиите са близки до средните за страната. Зетостта намалява, а безработицата се повишава, сочат от Института за пазарна икономика. 

"Благоевград е сред областите с най-добро качество на пътищата. Обратно на общите тенденции, област Благоевград е сравнително добре икономически развита, а нивото на местните данъци остава ниско и през 2023 година. Делът на собствените приходи на общините от областта продължава да е изключително нисък. Област Благоевград е със сравнително добри резултати в сферата на демографските показатели. Делът на децата в детските градини е висок. Успехът на учениците от област Благоевград е под средните стойности за страната през 2023 година. Здравеопазването в областта страда от недостиг на лекари и на болнични легла. Престъпленията в областта са малко, а разкриваемостта им – сравнително висока, но правораздаването остава бавно.
Делът на горската територия е голям над 51 процента, сочат публикуваните в доклрада на ИПИ данни.

Културният живот в област Благоевград традиционно не е сред най-интензивните в страната, но туризмът е добре. На човек от региона се падат по 4333 лева от европейски програми, което класира Благоевград в челната стройка в страната.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано