От ИТН питат дали е безупречно миналото на благоевградския депутат Гюров

Сподели във Facebook

Коалицията се пропуква. Коалиционен съвет обсъжда днес последните събития, довели до напрежение в управляващата група от четири партии заради избора на БНБ шеф. Съревновават се благоевградският депутат от ПП Андрей Гюров и Любомир Каримански от ИТН. От партията на Каримански обявиха, че той ще води дело за клевета и направиха разкрития за благоевградчанина Андрей Гюров.

Не е ясно дали в коалицията ще бъде постигнат консенсус за оттегляне и на двете кандидатури за БНБ, след като такъв призив отправи председателят на ДБ Христо Иванов. Идеята се харесва и на председателя на парламента Никола Минчев. "Ако се стигне до оттегляне на двете кандидатури, със сигурност ще се намали напрежението. Със сигурност никой от „Продължаваме промяната” не е принуждавал Любомир Каримански да оттегли кандидатурата си", каза Минчев пред бтв. За оттегляне и на двамата издигнати кандидати настоява и БНБ. Управителят на Централната банка не бива да е човек, излъчен от партиите в парламента, нито да е депутат. 

На свой ред Ива Митева от ИТН обяви, че партията има доверие и няма да оттегля кандидатурата на Каримански. Митева заяви също така, че премиерът Кирил Петков бил предложил на Каримански пост далеч от страната - представител на България в Световната банка. Митева обяви още, че Каримански и в момента получава предложения за много по-добре платена работа - в Йордания, но държи да работи с опита си в България. "Що се отнася до твърденията за връзка с извършена измама, Любомир Каримански ще заведе дело", каза Митева.

Митева разкри, че Андрей Гюров е бил управител на "Пирин голф" преди да започне в Американския университет и да влезе в НС. Митева попита дали това е безупречно.

Напрежение в коалицията създава и друга тема - позицията на България за започването на преговори за присъединяване към ЕС на Северна Македония. На коалиционния съвет ще бъде повдигнат и въпросът около разплащането на незаконно наддоговорените контракти за пътно поддържане, наследени от правителството на ГЕРБ. Предложеното разплащане на 50% от дължимата сума, за да не се блокират фирмите, също раздели коалицията, припомни sega.bg.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано