Измерват мръсния въздух в Благоевград

Сподели във Facebook
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

До края на месец февруари се позиционират мобилни станции за следене на отровния въздух в Благоевград.

Инсталациите ще са в района на промишлените обекти, около ТЕЦ "Рубин" и предприятието "Ванико". Данните ще са достъпни 24 часа за гражданите. 

Решението за мобилните станции бе взето на среща в Общината, организирана от сдружението "Не искам да дишам сажди в Благоевград".

Кметът Румен Томов и председателт на ОбС Андон Тодоров увериха, че са предвидени средства за нови машини за мине на улиците, поддържане на чистотата в града и останалите населени места.

За справяне със замърсяването на въздуха от натоварения транспортен трафик съвместно с Общински съвет се предвижда въвеждането на електроавтобуси. Сред основните мерки е издадената заповед за налагане на санкции на физически лица и търговци за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, сред тях излезли от употреба гуми, отработени масла, отпадъци от текстил и други леснозапалими материали, при които се отделят вредни емисии в атмосферата.

За физически лица глобата е от 500 до 3000 лева. За еднолични търговци и юридически лица глобата е в размер от 1400 до 4000 лева. Към настоящия момент няма наложена санкция на физически лица и фирми. Сред приоритетите е преминаване към отопление на газ, постепенно въвеждане и монтиране на филтри на комините. 

Според недоволните благоевградчани ТЕЦ "Рубин" е основният замърсител на въздуха. Инициативният комитет настоява за съвместна среща с РИОСВ и Басейнова дирекция за предприемане на мерки за чист въздух.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано