Три лесни стъпки за онлайн винетки

Сподели във Facebook

През януари и първата половина на февруари изтича срокът на 40 процента от годишните електронни винетки - повече от 800 000. Нова винетка за 2021 година може да се закупи до 30 дни преди датата на активирането ѝ от електронната платформа.

Винетки онлайн могат да се купят в три лесни стъпки. Избира се типа на превозното средство – автомобил под 3.5 тона или каравана/ремарке.

Втората стъпка е вида на винетката и начална дата на валидността ѝ – годишна за 97 лева, тримесечна за 54 лева, месечна за 30 лева, седмична за 15 лева, уикенд за 10 лева.

Третата стъпка е плащането, което става с банкова карта, а разписка за закупената винетка се получава на предоставения е-мейл. Има възможност за закупуване на по-голяма брой винетки с едно плащане, както и условия за плащане по банков път.

Регистрационния номер на превозното средство трябва да се въвежда с главни букви, без интервал, тире и точка. Системата допуска използването и на кирилица, и на латиница, при условие, че същите напълно съответстват на регистрационния номер. Проверката преди и след плащане гарантира, че превозното средство е с платена пътна такса. На контролните органи не е нужно да се представя разписка за закупена винетка, защото контролът се осъществява чрез проверка по регистрационния номер в централната електронна тол система.

Ако потребителите създадат свой профил като се регистрират на сайта Vinetki.bg, ще могат да закупуват винетки без да е нужно да попълват всеки път данните на автомобила. В личния профил автоматично се запазват разписките за заплатените винетки и история на всички покупки със съответните регистрационни номера. Получават се и известия за предстоящо изтичане на валидността и друга полезна информация.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано