Камбитов защити неработещи "умни" поливни системи в Благоевград

Сподели във Facebook

Бившият градоначалник Атанас Камбитов излезе с ироничен коментар за изградената "умна" система за напояване в Благоевград, струваща близо 536 000 лева.

Камбитов нападна словесно бившия заместник в екипа на Румен Томов - Венелин Трошанов, който разкри, че съоръжението е изградено незаконно.

Според Трошанов кладенците нямали задължителните предварителни разрешения за водоподаване от Басейнова дирекция, а една от помпите в квартал „Струмско“ била свързана в едно табло със светофарна уредба. Камбитов пък от своя страна укори Трошанов, че не е питал жена си за този европейски проект, тъй като тя е работила по него, преди той да влезе в Общината.

"Така нареченият "екип Томов", който не е направил нещо градивно, е повече от „уникален“ и за пореден път го доказва. Тези „специалисти“ и „политици“ не спряха да лъжат преди да дойдат на власт, не спряха да лъжат, когато бяха на власт, не спират и сега, когато вече я изгубиха. Две години бяхме свидетели на непрестанни оправдания за хаоса, некомпетентността им, безхаберието им, бездействието и вредите, които нанесоха на Благоевград. Единственото нещо, което обясняваха, е това какво е направил екипът „Камбитов“, забележете – НАПРАВИЛ, и какво те не са направили.
Та, във връзка с публикацията, озаглавена „Заварихме поливните системи незаконни, с кладенци, копани без разрешение от Басейнова дирекция и помпа, свързана в табло към светофарна уредба", имам следните простички въпроси към този „специалист“, бивш зам.-кмет, В. Трошанов", написа в страницата си във фейсбук Атанас Камбитов.

Той попита:

1. Как така поливните системи са незаконни, след като проектът е изграден по ТГС, финансиран е чрез евросредства, финализиран е, разплатен е, разходите са верифицирани? Това означава, че проектът е проверен изцяло (изискванията при европейските проекти са много по-високи от тези, които касаят само и единствено работата на Общината).

2. Защо въпросният зам.-кмет не си направи труда, да попита съпругата си, която в продължение на години беше част от екипа „Камбитов“, работеше в строителния сектор, и беше един от хората, които отговаряше за реализирането на този проект? Ако беше попитал, нямаше да говори глупости!

"Обръщам внимание, че няма как да се скрие фактът, че проектът е изграден по Оперативна програма за Трансгранично сътрудничество България-Гърция, същият е със средства по Програмата, тоест става въпрос за външно финансиране. Иначе казано парите НЕ са взети от Община Благоевград, така между другото реализирахме и всички останали проекти. Ще кажа, че изграждането на поливните системи беше първата стъпка за решаването на проблема с напояването на зелените площи. Ние имахме комплексен ландшафтен проект, който обхващаше изграждането на цялостна система на територията на общината, както и изграждането на Зелен пояс (единствен към този момент), и аз силно се надявам, че новото ръководство, в лицето на кмета Стоянов, ще разгледа всичко това, ако се наложи ще го преработи, ще го надгради, но ще тръгне в посока изграждането на такава система, защото тя е необходима за Благоевград", коментира Атанас Камбитов.

"По думите на този зам.-кмет излиза, че за две години екипът „Томов“ не можа да извади два документа, касаещи вече изградена инсталация. Това е ярък пример за това как се работеше, как се прехвърляха и продължават да се прехвърлят отговорности. По същия начин проспаха санкции за над 10 млн. лева, наложени по проектите по Оперативните програми, които спокойно можеха да бъдат избегнати, ако, разбира се, имаха желанието, знанията и необходимия капацитет. Надявам се много скоро тези неща да станат достояние на благоевградската общественост. Не, че има значение, но все пак, ще го кажа отново – На лъжата краката са къси!“, отново припомни Камбитов.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано