Катерят граничен връх от две държави

Сподели във Facebook
Снимка Фейсбук Снимка: Фейсбук

Българи и сърби тръгнаха по различни маршрути към граничния връх Руй. Очаква се да се срещнат на върха близо 300 планинари. Нашите са предимно от Трън, Перник, Кюстендил, но има и от други региони.

Изкачването на планината е за 12 път, но през последните две години не се разреши заради пандемията. Походът е от двете страни на границата, съобщиха от Община Трън.

Маршрутът, по който туристическото дружество в Трън организира изкачването, е село Забел - връх Руй - хижа Руй - село Забел, или село Ломница, като във времето 13.00 часа се забранява движението по него на превозни средства.

По-добре подготвените туристи катерят през Зелениград, откъдето маршрутът е по-кратък, но по-труден. Пътеките са почистени, поставени са и указателни табели.

Изкачването се организира от туристическата организация на сръбската община Бабушница, туристически клубове от Сърбия и България, както и от общинските администрации на Бабушница и Трън и е на база меморандум за дългосрочно сътрудничество между Трън и Бабушница, подписан през 2014 година.

От българска страна организираното изкачване започна към 10.00 часа днес.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано