Кестенови фестивали в Пиринско

Сподели във Facebook
Снимка Фейсбук Снимка: Фейсбук

За поредна година се провеждат фестивали на кестена в Благоевградска област. Отново участниците поставят въпроса "кой е по-сладък кестен - Брежанският или Петричкият".

В петричкото село Коларово празникът е за 11 година. Ароматът на плодовете от планината Беласица се носят на километри в района на Подгорието. Провежда днес на площада пред читалище „Яне Сандански“. С гордост отбелязват, че тук са най-обширните кестенови гори не само в България, но и на Балканския полуостров. Разположени са шатри с гозби от кестени, баници и зруги вкусотии от раойона на Петрич. Сладките кестени се приготвят варени, печени и в ястия. Селата от Подгорието – Беласица, Коларово, Самуилово, Яворница, Ключ, Скрът и Габрене ще впечатлят всички гости с кулинарните си умения и запазените традиции.

Кестеновият фестивал се организира от Дирекция на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителна агенция по горите с финансовата подкрепа на Югозападното държавно предприятие и Община Петрич, както и с активното участие на кметовете, читалищните секретари и хората от Петричко.

Дълга кулинарна трапеза с вкусни баници и ястия са подредили домакините в симитлийското село Брежани. Празникът се организира от сдружението "Хора и традиции". Участват и фолклорни групи.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано