Кмет и общинари се оправдават за строителство в уникален парк

Сподели във Facebook
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Заради недоволство на граждани и публикации в социалните мрежи за предстоящо бетониране на парк "Свети Врач", от екипа на кмета Атанас Стоянов оправдаха намеренията си като обществено полезни.

Съгласно одобрен проект голям терен от уникалния парк в Сандански ще бъде превърнат в паркинг, опасяват се санданчани. Това е предвидено по проект на Общината, въпреки, че в официално строителството там е забранено.

"Проектът е за рехабилитация на съществуващите паркоместа над тренировъчното футболно игрище и изграждане на нови паркови места в района на Виенското колело. Предвижда се изграждането на директна пешеходна връзка за достъп до парк „Свети Врач“, чрез изграждането на пешеходен мост с велоалея над река „Санданска Бистрица. Реализацията на проекта не засяга границите на парк „Свети Врач“, твърдят от кабинета на кмета Стоянов.

"Желанието на Общината е да отговори на обществения интерес, като осигури пешеходна връзка на жителите на квартал „Смилово“ с градския парк, облекчаване на паркинга около езерото в парка и улесняване на жителите и гостите при посещението им на футболните тренировъчни игрища.
Проектът предстои да бъде внесен и разгледан от Общински съвет – Сандански", сочат в изявление от кметския екип.

Както вече подробно информирахме, предложението на кметския екип в Сандански е одобрено от РИОС-Благоевград. От екоинспекцията смятат, че застрояването няма да окаже отрицателно въздействие върху околната среда. Върху площ от близо 6000 квадратни метра ще има паркинг за 80 автомобила. Четири от паркоместата щеса за хора с увреждания. Втората зона, разположена северозападно от тренировъчното игрище, ще е за 60 автомобила.

Предвидени са тротоари, осветление, улично озеленяване, отводнителни съоръжения, площадков водопровод за захранване на противопожарните кранове. Ще се строи и мост, дълъг около 25 метра и широчина над 4 метра. Съоръжението ще е с метална носеща конструкция от стоманобетови фундаменти. Ще има надлъжни носещи метални греди с височина 80 сантиметра, а самата плоскост на моста ще е стоманобетонова плоча върху кофраж от ЛТ стоманена ламарина. Ще има рампи за велосипеди и хора с увреждания и стълба за пешеходците. Автомобилният подход ще е от улица „Никола Вапцаров“.

Припомняме, апетитите за застрояване на парка в Сандански са големи. Преди три години Върховен административен съд блокира строителството с цел опазванена природното богатство, но сега екипът на кмета Атанас Стоянов мотивира предложението си в името на развитието на града.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано