Кмет обвини БСП за организиран протест срещу високи данъци

Сподели във Facebook

Кмет и екипът му не приемат за основателен протест заради повишените такси за смет и местни данъци.

"Наясно сме с цялата организация. Протестите се организират от БСП и присъдружните ѝ партии, които крещящо се нуждаят от възстановяване на рейтинга", обяви градоначалникът на Кюстендил Петър Паунов.

"Никога не сме искали да вземаме пари от нашите съграждани, без да има нужда за това. Доскоро ниските данъци в Кюстендил бяха постигнати, благодарение на добрата работа на общинската администрация с европейските средства и приватизационната програма, както и направените изключителни икономии. Общината не е място за облагодетелстване и тук се работи с най-ниските цени в цяла България. Стремили сме се да работим със символични данъчни ставки, за да може през цялото време този ресурс да остава във хората“, каза Паунов пред медиите, преди насрочения за днес протуст на кюстендилци пред Общината.

"Увеличението на таксата за битови отпадъци е от тази година , от 1,4 промила беше увеличена на 3,5 промила за рамките на града и от 1,4 на 9,5 промила – за селата. Таксата не беше променяна от 15 години и беше от най-ниските в страната. При МПС се вдига данъкът на всички коли, особено на масово караните, които са по-стари, с влошени екопоказатели и с по-малка мощност", обясни кметът.

Организаторите на протеста недоволстват, че увеличението на данъка за автомобили е с 50-60 процента, а за по-старите – почти двойно. Данък сгради скочи от 1,4 промила на 2,5 промила.

Кметът на Кюстендил добави още, че свързването му с лошото състояние на обществените бани в Кюстендил е нелогично, защото и двете бани са държавна собственост. „Същите хора, които протестираха преди време с легени срещу привличане на инвеститори за банята, сега протестират срещу лошото ѝ състояние. Благодарение на обжалвания, се стигна до решение на Върховния съд, който каза, че баните са държавни“, каза Паунов.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано