Кметове дадоха заден за депото край Благоевград

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Кметове на 5 общини обсъждат съдбата на депото край благоевградското село Бучино.

Работната среща бе свикана от градоначалника Румен Томов, който неотдавна спря подписването на договор с фирмата за поддържане и експлоатация ДЗЗД "Регионално депо-Благоевград 2019".

Заповедта за стопиране на процедурата обаче бе атакувана от дружеството в КЗК. Комисията отмени заповедта на Томов като незаконосъобразна и върна преписката в Община-Благоевград за подписване на договор с избрания за оператор на депото. Мотивът на кмета Румен Томов бе депото да се стопанисва от общинското дружество "Биострой", за което трябва да се закупят камиони и друга техника.

Управниците на Симитли, Кочериново, Рила и Бобошево, изказаха мнение преди закритата за медии среща днес, че решението на КЗК трябва да се изпълни и да не се стига до атакуване пред върховните магистрати. Това ще доведе до още поне половин година забавяне на пусковия срок и допълнително харчене на пари. От месеци Благоевград вози боклука в Костинброд. Отпадъците от Симитли път пътуват към Разлог. 

До момента от кабинета на Томов не съобщават официално дали ще обжалват решението на КЗК пред Върховен административен съд.

Припомняме, по силата на решението на КЗК, Общината трябва да заплати направените разноски по преписката в размер на 4700 лева. Говори се, че отхвърленият от кметския екип консорциум ДЗЗД "Регионално депо-Благоевград 2019", е свързан с фирми от висшия ешалон на държавната власт.

Обединението бе избрано за изпълнител на поръчката по силата на решение от 16 септември 2019 година, подписано от екскмета Атанас Камбитов. Стойността на поръчката е 5 106 630 лева.

В Обединението участват фирмите „Център за рециклиране“ с управител Петър Илиев, „Ресурс Фонд“, управлявана от Петър Господинов и „Еко комюнити“, ръководена от Румен Маринов. ДЗЗД „Регионално депо благоевград-2019“ се представлява от Димитър Илиев.

Румен Томов мотивира решението си да отмени заповедта на предшественика си за избран победител с факта, че при избора е трябвало да участват и кметовете на петте общини, които ще ползват депото. 

Напиши коментар

Коментари

  1. симитли -
    Добре че Поли оправи бъркотията пред ББ...иначе избори

Избрано