Кметът Николай Георгиев е избран законно

Сподели във Facebook

Не успяха да детронират кресненския кмет.

Потвърдиха със съдебно решение избора на Николай Георгиев за градоначалник.

Административните магистрати изтъкнаха, че дори и хора с оспорено право да гласуват по настоящ адрес, да са пуснали бюлетина за Георгиев, това не променя изборния резултат. 

Вотът в Кресна бе оспорен от неуспелия кандидат на ГЕРБ Милчо Караджов, който поиска да се касира заради вписани в избирателните списъци хора от други райони.

По делото бяха разпитани свидетели, според чиито показания, в изборния ден са гласували в секциите в община Кресна хора, непознати за местните. Проследени бяха и хронологията и извършените действия от Районна прокуратура - Сандански, Областна администрация Благоевград и Общинска администрация Кресна, касаещи проверките на лица с настоящ адрес в Кресна и основанията за заличаване адресната регистрация на общо 360 броя лица с адресна регистрация по настоящ адрес в населено място на територията на община Кресна.

Важно по делото за оспорения изборен резултат е, че „в случая заинтересованата страна Николай Георгиев е избран на първи тур с подадени за него 2288 действителни гласове - 60. 15 % от общия брой действителни гласове, които са 3804.

"Доколкото гласуването е тайно, не може да се установи от тези 360 дерегистрирани преди вота са отилри до урните в Кресна и за кого от петимата кандидати са гласували. Дори хипотетично обаче да се приеме, че всички 360 лица със спорно право на гласуване по настоящ адрес, са пуснали глас за Николай Георгиев, то извадени от подадените за него гласове - 2288- 360, са останали подадени за Георгиев действителни 1928 гласове, което е 50.7 % от общия брой действителни", сочи АС-Благоевград.

В мотивите на съдебното решение е записано, че основание за обявяване на недействителност на съответния избор са само съществените нарушения на изборния процес, при недопускане на които изборният резултат би бил различен. В настоящия случай съдът не установи съществени нарушения, които да са основание избора на Кмет на община Кресна да се обяви за недействителен.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано