Концесионерите на ски център "Картала" отказват договор с ПСС-Благоевград

Сподели във Facebook
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Доброволците от ПСС-Благоевград могат да оказват помощ на пострадали скиори и туристи на пистата над Благоевград само при сключен договор. Концесионерите на ски центъра, в лицето на предприемача Илия Ризов, незнайно защо към момента отказва да подпише такъв с планинските спасители.

Ако постъпи сигнал за бедстващ турист, какъвто инцидент стана с 24-годишен скиор преди дни на "Картала", спасителите от благоевградския отряд трябва да имат разрешение за достъп в зоната от концесионера.

"След смяна на концесионерите, договора към ПСС беше пекратен и бяхме помолени да изтеглим оборудването си от ски-центъра. В момента, при получаване на сигнал за инцидент в ски-центъра сме длъжни да се допитваме до концесионерите за повече информация и достъп до зоната. Най-бързият достъп до горна станция е кабинковият лифт, но ако няма начин да го ползваме , при необходимост от нашата помощ, трябва да качим цялото си тежко оборудване-шейна, вакум матрак, медицински консумативи, което прави една спасителна операция доста бавна", разкриха благоевградските спасители.

"Спасителите са сезонни работници със задължения определени в договора. Ангажирани са само в територията на ски центъра, която обхваща пистите за спускане и буферните зони около тях. Планинските спасители от отряда са доброволци, които оказват помощ при нужда в район Благоевград-Рилски манастир при хижа "Рибни Езера" - хижа "Македония" - билото до местността "Предел", уточняват от ПСС-Благоевград.

За всеки един случай спасителите тъгват от Благоевград, като изключение се прави през почивните дни, когато има наряд в спасителен пост "Бодрост" или хижа "Македония".

"До 2019 година ПСС при БЧК беше сключил договор с концесионерите на ски-центъра и бяха разкрити три спасителни поста в рамките на курорта. Назначен беше екип от планински спасители, който разполагаше с моторна шейна, снегоходна машина "Амбуланс" и няколко ръчни шейни по различните постове.

Добоволците от отряда помагаха на колегите си през почивните дни. Оказана беше помощ на много скиори пострадали по пистите и на няколко заблудили се поради мъгла и попаднали в съседните улеи. Реагирано беше адекватно при няколко много тежки случаи с помощта на д-р Ганева, лекар към ПСС отряд Благоевград, както и други медици, даващи дежуства в лекарски кабинет. Оказвана беше помощ дори на гости в хотела", обявиха от ПСС.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано