Кресна протестира пред Европейската комисия

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Жители на Кресна, обединени за спасяване на Кресненското дефиле, излизат на протест в столицата.

Те се събират пред представителството на Европейската комисия на улица "Раковска" на 24 февруари.

"Протестираме за спасяване на град Кресна и на природата на Кресненски пролом. Протестираме срещу това, че в проектът за магистрала Струма, европейските институции вместо да гарантират демокрацията и европейските закони, в момента са основните донори на мафията, корупцията и растящия авторитаризъм", посочват организаторите.

"Реалността е, че Европейската комисия вече е инвестирала стотици милиони евро в строежа на транс-европейската магистрала по долината на река Струма, но отказва да осъществи активен контрол и да окаже въздействие върху правителството да се избере трасе на магистралата, което да заобикаля Кресненския пролом и град Кресна. Между Симитли и Кресна нарасналият трафик убива и хората и природата. А строителството освен природата ще унищожи най-ценните земи и лозя на Кресна. Настояваме час по-скоро да се построи единствената законна алтернатива - магистралата извън пролома. Настояваме европейските институции да следят за спазването на европейските закони", категорични са протестиращите.

Припомняме, преди дни кресненският парламент гласува за запазване на досегашния път като алтернативен на АМ "Струма".

Приетото решение е на Гражданска инициатива, която е срещу така наречения Източен вариант на автомагистралата, който предвижда еднопосочно движение в две ленти към ГКПП-Кулата, а в обратната посока към Благоевград, новото трасе да се изгради в планината - през селата Стара Кресна, Мечкул и Брежани, обясниха от неправителствената организация.

Решението на ОбС-Кресна бе подкрепено с гласовете на 8 народни избраници. Хората в Кресна и останалите населени места също настояват и двете платна да бъдат изградени в планината, а старият път да остане двупосочен и алтернативен.

Събрана е и подписка срещу Източния вариант.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано