Кукери излязоха на Великден

Сподели във Facebook
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Единствено в Югозапада кукери излизат на Великден. С тежките звънци и уникални костюми гонят злите сили в първия ден на Възкресение. Празничното дефиле и в Елешница. Хората в Разложко се готвят за традиционния фестивал цяла година. Спазват се всички обреди, с веселие се гонят лошите духове, за да е здраве и благодат.

Тържеството започна с концерт на самодейци от НЧ „Западнородопски лъч-1906“ на площада в Елешница. В 10.30 часа трите махали на селото ще представят кукерската традиция.

В Разлог и в село Годлево също има празнични тържества. С пано-запеска от 1200 боядисани яйца, с истинска фолклорна и танцова фиеста в прослава на Великден ще сътворят творците на Разлог на 25 април.

По стародавна традиция село Годлево отбелязва празника си на втория ден от Великден. Тържеството продължава през целия ден и се отбелязва с много и различни мероприятия. Тържествена света литургия се отслужва в храм „Успение Богородично”, след което последва ритуалът по накичване на конете с китки здравец и цветя. Вековна традиция е и посещението на местността „Света Богородица“, където се прави курбан за здраве.

След службата в параклиса всички се отправят към местността „Свети Илия“. Там се бере ритуално имел за здраве. Провеждат се и конни състезания. Молят се за живот и берекет.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано